I

I

lördag, maj 08, 2010

Helig Tid


Vi gick en kurs i
Basal Kroppskännedom nyligen.

Övningarna vi fick göra på kursen handlade mycket om förankring i kroppen, att hitta sin mittlinje (balanslinje), en god hållning. I övandet letade vi även efter frihet i andningen, efter centrering av rörelser (tänk dig en dansare: deras minsta rörelse kommer ju ifrån centrum av kroppen, effortlessly) samt flöde i rörelser. Vi fokuserade också vår uppmärksamhet, eftersträvade mental närvaro i övningen, men även att öva att 'bara vara'.

Övningarna är till synes enkla/små, i liggande, sittande, stående, gående.

Vi övade flera timmar om dagen. Det var tufft. Rent fysiskt: att hitta och träna helt bortglömda, inre stabiliserande hållningsmuskler. Men - när de aktiveras: vilken avspänning i resten av kroppen! Då kan resten av spänningarna (nacke, axlar, svank, skinkor - var vi nu har dem) släppa, för jag har inre stabilitet... Det var utmanande och välgörande på flera olika plan, inte bara fysiskt. Fysiologiskt har en lugn, fri andning välgörande effekt. Psykologiskt kunde det komma upp känslor genom övningarna. Existensiellt sett får man öva sig i att möta sig själv, när man är fullt närvarande i övningen (även om det för min del ibland innebär att jag vill krypa ur skinnet!).

Helig Tid: kursen kändes som det. Stämningen i vår annars ganska yviga och ivriga klass var lugn, öppen, respektfull; alla gav varandra personligt utrymme att landa i övandet. Det blir ju en särskild energi av en grupp, och energin genom hela kursens gång var för oss stillsam, helig, innerlig. Den fokuserade, positiva närvaron här kan faktiskt konkurrera med stämningen på vissa av de bästa paganska ritualer jag varit med om.

Detta var inspirerande; att sträva efter att skapa mer utrymme och tillfälle för stunder av Helig Tid på detta sättet. Det känns lite som ett kall.

Floreat!
neina

6 kommentarer:

Anna sa...

Låter som en fantastisk upplevelse! Avundsjuk!

Neina sa...

Det VAR en fantastisk upplevelse! Och det är detta som känns viktigt att skapa mer tid och utrymme för: de stunder då vi LEVER.

Dessa stunder kan vi skapa t. ex. genom att öva basal kroppskännedom, eller göra hejdundrande ritualer ;) eller skapa innerlig, helig, egen tid. Sånt som vi gör ju :)

Floreat!
neina

shugal sa...

Känner igen känslan, men från dans-, dramaövningar och föreställningar. Helig tid. Och rum!

För ett antal år sedan hade jag ett rituellt dramapass på PF:s konferens i Lund. Deltagarna var helt lyriska efteråt. Tror att de upplevde en närvarokvalitet som oftast saknas i många ritualer.

Delar av yogan påminner om det du beskriver, med den skillnaden att arbetet har ett helt individuellt fokus. Vore intressant att höra hur deltagarna på ett BK-pass möter varandra!

Neina sa...

Tack för din kommentar, Shugal, och ursäkta för det långa dröjsmålet med att svara.

Hur deltagare i ett BK-pass möter varandra: Genom respektfull och medveten närvaro. Om vi gör individuella övningar, stöttar vi varandra i det (energimässigt 'hejar vi på' varandra i vårt eget övande), eller, om det är parövningar, möter vi varandra i total närvaro. Övningar som handlar om t. ex. kontakt och följsamhet är väldigt nyttiga: att hålla en hand på en annans bröstben och följa personen, möta personen.

Du vet hur djur är närvarande med hela kroppen: så är det i vissa av övningarna. En fysisk närvaro utan baktankar.

Det är verkligen helande att få uppleva den sortens gemenskap.

shugal sa...

Dröjsmål är ok. Vi har ju alla liv utanför nätet (som tur är).
Tack för ditt svar. Inom yogan sker det heliga möte du skriver om i kontakten med läraren - åtminstone är det så inom den tradition jag verkar inom.
Utbildar du dig till BK-instruktör?

Neina sa...

Om jag utbildar mig till BK-instruktör: det skulle jag önska och hoppas. Det är mitt mål. Än så länge håller jag på med steg ett i utbildningen.

Jag har många kurser kvar, och behöver många års erfarenhet, för att nå dithän att jag blir en bra instruktör, men det är mitt mål. (Och så behöver jag vara yrkesverksam i Sverige för att kunna gå kurserna, så det får bli när jag är i Sverige en längre tid.)

Snälla, håll tummarna för mig nu när jag går sista terminen på sjukgymnastprogrammet :) Och Shugal, du får gärna berätta mera om den Yoga du utövar!