I

I

tisdag, augusti 07, 2012

Gud är tid

Pratade med mamma häromkvällen. Hon hade kört hem ensam en fullmånenatt och berättade för mig att där, då - stannade hon upp. Hon tänkte "Gud är Tid".

Det talas så mycket om att "Gud är kärlek". Det är kanske viktigt att tänka sig ibland, ofta.

Men tanken att "Gud" är tid... Gud, detta omtvistade att definiera. Min förståelse och instinktiva känslomässiga reaktion på ordet är helt min egen liksom alla har sin egen. Men jag kan försöka förmedla innebörden av vad min mamma sa den kvällen. Gud är tid.

Tid - tid är endast din närvaro i nuet. En närvarande stund staplad på nästa. Den enda tid som finns är nuet. Så tid är närvaro, medvetenhet, verklighet, nuet. Alltet som är. Nu.

Tid är också vad naturens nödvändiga processer är - livscykler i stort och smått.

Så, ja, jo, Gud är tid. Det var stort och det var befriande att bejaka insikten. Gud är din närvaro i nuet, Gud är livets gång.

Vad tror ni?
Floreat!
neina

P. S. Nästa kapitel i diskussionen handlar så klart om alla som säger att de "inte har tid" att göra det ena och det andra. Det vi faktiskt ägnar vår tid åt, vår innerliga närvaro, det är vår tillgivenhet till vår "gud". Tänk de olympiska mästarna, de har ägnat otroligt mycket tid åt sin sport innan de blivit så skickliga som de nu är. Är inte det en slags hängivenhet till en "gud"? Jag vet i alla fall hur det står till med att be till, ge sin hän till, musikens gudar. Att ägna detta hela sitt fokus, sin närvaro, sin tid.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket inspirerande inlägg. Jag får säga att just den tanken aldrig slagit mig, att Gud är tid. Men ju mer jag funderar på det desto mer gillar jag idéen.

Tid är ju en av de krafter som känns så ogreppbar och enorm samtidigt som den är en så stor del av våra dagliga liv. På samma sätt kan jag ibland ha svårt att få grepp om gudarna. De är enorma krafter som övergår mitt förstånd, men ändå är de en viktig del av mina dagar i både stort och smått.

Väldigt intressant tanke, jag får fundera vidare på den :)

Anonym sa...

Det stämmer! :) Tack för en bra blogg!

Miranda Lindström sa...

Hej! Mitt namn är Miranda Lindström och jag är student på etnologiska institutionen på Göteborgs universitet. Jag håller just nu på att arbeta med min kandidatuppsats som kommer att handla om kvinnor som identifierar sig som häxor eller mer löst använder sig av bilden av häxan i sitt identitetsbygge. Jag vet inte hur du förhåller dig till själva häxbegreppet, men jag skulle gärna vilja intervjua dig till min uppsats. Intervjun görs förslagsvis via telefon eller skype och jag kommer givetvis att fingera ditt namn så att du är anonym i uppsatsen. Ifall du känner dig manad eller har några frågor så tveka inte att höra av dig! Min mailadress är: miranda.lindstrom@hotmail.com / Mvh Miranda Lindström

Neina sa...

Hej alla! @lunaetredecim, tack för dina tankar - kul att kunna väcka tankar. Jag ska med nöje också se över din blogg, som jag ju precis nyligen trillat över!

@Anonym - roligt att du tycker det är en bra blogg! Återkom gärna och ofta, jag ska uppdatera oftare nu när jag har internet igen ;)

@Miranda Lindström - Jag hoppas du hittat tillräckligt med personer till din uppsats, och jag är ledsen att jag inte kunnat svara dig förrän nu då det ju gått så lång tid. Skicka gärna en fingervisning så jag kan läsa den färdiga uppsatsen! (Om du fortfarande behöver respondenter och det inte är för sent så kan vi ju alltid höras)

Floreat!
neina