I

I

söndag, februari 27, 2011

Nu rör det på sig

Det är väl på tiden att jag erkänner en sak: bakom allt frågande (om Gudarna, om varför vi gör ritual, om etik, om vad som är meningsfullt et c.) som kommer upp här, har jag ju faktiskt (oftast) en uppfattning. Det är inte det lättaste att formulera sina uppfattningar och ståndpunkter på ett sammanhängande och meningsfullt sätt. Men det är nog dags att jag försöker. Annars kan jag ju gömma mig bakom alla frågor hur länge som helst.

För det är det jag gjort med frågandet. Det är ju inte det att jag inte har någon som helst egen teori som svar på frågorna! Däremot är jag väldigt öppen för olika svar på frågorna. Och som vi sagt tidigare, att vända och vrida på de viktiga frågorna, kan vara en sorts andlig eller mental hygien. Att förhålla sig öppen inför möjligheten att det finns andra svar på livets stora frågor, än de svar jag just nu lever med.

Nu rör det på sig. Här är det varmt och soligt, snödroppar frodas, knökfullt med krokusar, till och med några påskliljor stoltserar i solskenet! Och det är dags för mig att försöka formulera (i korthet) var jag faktiskt står i frågor om livet och andlighet. Ännu viktigare, varför jag för närvarande har dessa uppfattningar. Ståndpunkter må ändras, men metoden för att söka sanningen är densamma.

I detta sökande har jag den senaste tiden kommit över väldigt intressant och inspirerande input, kittlande och utmanande. Så innan jag ger mig i kast med att förklara mig, vill jag introducera två artiklar som exempel på utmanande läsning:

Theory of Mind av Jesse Bering
Spirit and Character av Rhys Chisnall

Mycket nöje med läsningen!
Floreat
neina

Inga kommentarer: