I

I

onsdag, november 06, 2013

Bästa Platsen?

"So, what's your favourite place?"

Frågan kom spontant från en väninna medan vi körde ner från en musikhelg i Järna. Munlädrena hade gått varma hela vägen men plötsligt tog det stopp för mig. Tvärstopp. Först kände jag mig fundersam, lugn, inför frågan och bara väntade på att det självklara svaret  skulle dyka upp. Sen kom det ju inget,  och jag började bläddra igenom alla mina "bra-a" platser i tankarna, utan att någon grep mig.

Jag - som predikat om och talat mig varm för det här med relationen med platsen, att vi mår bra av att vara porösa för vår omgivning och medvetet vara närvarande. Att det är hela grundvalen för min livsåskådning, för min druidism.

Inte en enda plats är min favoritplats.

Insikten sjönk djupt ner i magen och jag blev jätteledsen. Sorgen har jag fortfarande, den bränner i bröstet. Så besviken. Jag har verkligen klippt så många band, släppt så många förväntningar, att jag nu är helt orörd. Snart kanske jag inte tycker om människor heller längre? Vad kan väcka mig? Vad kan tända en eld inom mig?

Jag är nöjd, förnöjd, för nöjd, och baksidan av myntet är likgiltighet, att vara orörd. Att vara orörd är ju det sista jag ville vara! Men i min iver att göra mig fri så har jag blivit just det: fri och oberörd. Inte fäst vid någon plats.

Hm.

Inga kommentarer: