I

I

tisdag, december 28, 2010

Helig mark, helig närvaro

"Any place is sacred ground, for it can become a place of encounter with the divine Presence." -David Steindl-Rast, A Listening Heart

Detta stod att läsa på Gratefulness' Word for the Day nyligen. Det fick igång tankarna hos mig: är inte ALL places helig mark! För mig som person, och i den druidiska traditionen som jag förstår den, är det en självklarhet. Alla platser är heliga och har ett egenvärde. Att en plats är helig fråntar inte en annan plats dess helighet, lika lite som en människas värde fråntar en annan människa hennes. Varje "här" kan vi relatera till och respektera.

Ett möte med det heliga ("the divine Presence") ser jag som ett möte mellan mitt sanna jag och Platsen själv; att jag helt och fullt är Här och Nu med mitt sanna jag. Inte som att något yttre för en stund kliver ner bland oss dödliga och förlänar oss en stund av gudomlig insikt. Nej, om något finns, så finns det Här och Nu. Ett möte med "divine Presence" är för mig att jag landar och blir medveten om det gudomliga som finns i denna stund. To be fully present.

Det är att Leva, och det är mitt sätt att hedra Livet.
Floreat!
neina

2 kommentarer:

A. Levemark sa...

Hej! Det var visa ord.
Att leva här och nu tror jag kan ge så mycket glädje. Jag tycker man bör lära av barn- dom vet hur man lever för stunden!

Neina sa...

Hej! Väl mött!

Vad kul att läsningen gav dig något :) Jag håller med dig, barnens känsla för närvaro är fantastisk! Tänk bara, som barn var varje dag SÅ lång, för då upplevde man varje stund så intensivt!