I

I

lördag, mars 13, 2010

En insats för världen

Naturligtvis måste jag skriva på bloggen just nu; det är ju tentatider. Disken är redan diskad, tvätten tvättad, rummet städat. Kanske skulle frosta av kylen? Nej, en liten tanke här först ;)

Att göra en insats för världen. På gräsrotsnivå, person-till-person. Det låter väl bra. Så här tänker jag:

Jag anser att vi inte bör underskatta hur viktigt det är, att vi alla avstyr dumheter eller okunnighet i en diskussion. Här talar vi om att göra en insats för världen på gräsrotsnivå. Att inte sitta tyst när en ogenomtänkt kommentar slentrianmässigt kommer, ofta med en viss självsäkerhet. "Jamen det är ju faktiskt så att klimatkrisen är ju bara uppblåst, forskarna är fortfarande oeniga. Jag menar, kolla bara så kallt det varit i vinter!" och så skrattar alla och håller med. Eller "Jag har inga fördomar mot [någon folkgrupp] men dom får ju bete sig som svenskar." Eller "Jag är rätt så mycket vegetarian, äter mycket sallad och så, det mår jag så bra på. Sån MacDonalds kycklingsallad."

Å ena sidan skulle vi kunna lägga krutet på större frågor än att peta i människors formuleringar vid kafferasten. Men de 'stora dumheterna' kommer kanske ur de 'små dumheterna'? Att låta sådana kommentarer glida förbi kan leda till att det blir en attityd bland människor i det umgänget, att det är ok att uttala sig där man inte är påläst, att det är ok att ha fördomar, att det är ok att blanda ihop begreppen. Det är inte ok, det får konsekvenser för alla.

Därför tycker jag (ja, detta är ett av de få tillfällen där jag har en uttalad åsikt) att det är viktigt att alla tar ansvar och säger "Jaha, var har du läst det?", "Men nu pratar du ju som om de skulle bete sig annorlunda, det kanske är fördomsfullt?", "Du menar att du äter mycket grönsaker? Det finns mycket annat som också är vegetariskt. Men kyckling är kött."

Nu har jag gett tre små exempel. Förlängningen av det här tankesättet, är att i alla diskussioner hjälpa diskussionen framåt, genom att ställa nyckelfrågor, som lyfter fram kritiskt tänkande, klart tänkande, tydlighet i vad man menar. Det är inte alltid så populärt, kanske, men jag tror att det är viktigt. Kan vi uppmuntra till dessa saker, kanske folk tänker en gång till innan de köper rakt av vad Aftonbladet säger, röstar på SD, serverar fisk till en vegetarian. Kan vi avstyra de små dumheterna, kanske vi människor som helhet inte far på väg rakt in i de stora dumheterna.

Floreat!
neina

3 kommentarer:

Anna sa...

Jag tycker du lyfter en mycket viktig fråga! Det är så lätt att döva sitt samvete genom att ge pengar och sedan som du säger "låta de små orden slinka förbi"!. Men jag vill mena (och det kanske du också menar, men jag uppfatade det inte) att det är viktigare att först titta på hur vi själva beter oss. Jag har läst att det finns 4 olika cirklar som vi kan påverka på: 1)Den personliga cirkeln (oss själva) 2)Familj och nära vänner, coven 3)Samhället och ytliga bekanta 4) världen runt omkring oss. Det viktigaste är att börja med nummer 1 innand vi fortsätter med 2 och 3. Även om det såkalrt kan överlappa!

Anonym sa...

Väldigt bra inlägg. Det är så mycket som bara glider förbi och som tillslut blir ett accepterat synsätt. "Alla skrattar ju så då är väl mitt rasistiska skämt okej..."

Än en gång sätter du huvudet på spiken. Tack för intressant läsning.

H

Neina sa...

Tack, H, för tacken :)

Så sant så sant, som du påpekar Anna, att vi måste börja med oss själva först! Det glömmer jag ibland.

De situationer jag ger exempel på skulle visserligen kunna räknas till 'cirkel 3' d. v. s. ytliga bekanta, men jag ser dessa situationer som närmre: jag kan faktiskt påverka vad för banor diskussionerna kan gå i, i min omedelbara omgivning, även om det är ytliga bekanta.

Tack för din värdefulla kommentar!