I

I

fredag, november 19, 2010

Träffar?

Det har kommit upp nu. I samtal med två olika personer som kontaktat fd gruppen Hyllebär.

Den ena kontaktade oss för flera år sedan, och hon och jag har haft en djup brevväxling sedan dess (och ett par träffar!). Hon tog upp frågan om den ovalda ensamheten som pagan. En fråga som är väldigt viktig! Den andra tog kontakt med Hyllebär just som vi höll på att avveckla, och jag kände att det var läge att träffa henne en ytterligare gång efter det. Då pratade vi också om paganism i Skåne, och vart man kan vända sig om man vill 'mera'.

Hur gör vi nu då, paganer i Skåne? Vad vill vi? Eller inte?

Jag känner två trender: den ena är en stor vilja att träffas, nätverka, umgås, eventuellt samarbeta rituellt. Den andra är, att man inte är i ett kontaktsökande stadium/är nöjd med de kontakter man har(t. ex. har man sitt coven). En 'bubblare', kanske en tredje trend, är viljan att träffa fler likasinnade, men att initiativ saknas eller att man har väldigt specifika krav på exakt hur dessa eventuella andra skulle vara.

Så länge vi drev gruppen (och även efter!) upplevde vi att det visst det finns en efterfrågan att träffa andra, under enkla former. En nyfikenhet att lära mer, en vilja att diskutera, en önskan att fira högtider tillsammans med andra. Hur kan dessa behov tillgodoses? Det är mycket upp till egna initiativ - men hur? Vem ska våga/orka? Vi höll på i fyra år, innan vi fick avsluta verksamheten - av "personliga skäl".
"Personliga skäl" ja. Finns det inte lite mycket "personliga skäl" inom paganismen?

För dem som vill träffas (några andra kan jag inte tala för) - vad fungerar? Vad strävar vi efter? vad är jag själv beredd att ge (fråga dig själv)?

Här vill jag föreslå PubMoots - informella träffar på någon pub på en regelbundet återkommande tid. Det kräver minimalt med organisation (perfekt för oss paganer!), minimalt engagemang förutom att dyka upp en gång i månaden på en trevlig pub (helt OK). En annan fördel är att inget särskilt förväntas av träffen, utan om man träffar andra som har liknande strävanden eller diskussionspunkter - man väljer själv vartåt man tar kontakten.  Nackdelen är samtidigt att faktiskt dyka upp - något som verkar underligt svårt. En annan nackdel är att vem som helst kan komma - och har så gjort i historien. Besvärliga människor har (i sällsynta fall) dykt upp, men har också tagits om hand på ett bra sätt, så det är ingen större sak.

Men vad vill vi då? PubMoots i Göteborg fungerar, vad jag hört, väldigt bra. Men i resten av Sverige? I Skåne, som ändå haft en stark tradition av paganer? Vart tog det vägen? Varför kommer vi inte till det moot som finns (Lupas)? Kanske man inte är i en uppsökande fas i livet? Så kan det vara. Kanske det är så lätt att låta bli ("det kommer ju nästa månad"). Då blir det aldrig. Är det lönt att gå på ett moot? Det vet man inte de första gångerna, och kanske man inte har ork att komma så ofta som krävs för att bygga upp en stabil, konstruktiv dynamik?

Har vi somnat? Jag upplever det som att vi är en hel del som vill att paganismen ska vara livaktig, men ingen av oss är i en särskilt social, uppsökande, nätverkande fas i livet. Vi liksom vill att det där ska sköta sig ändå, för vi har ju observerat paganism i sydsverige så länge... Förutsättningar finns visst det för intresserade personer att bli 'spindlar i nätet', bli nyckelpersoner, för ingen självklar person fyller rollen. Vem tänker ta stafettpinnen?

Snart flyttar jag till Storbrittannien. Jag sitter och söker efter paganska grupper där, på nätet. Särskilt moots. Och så undrar jag helt ärligt om det är lönt att gå dit, eller om jag ska söka likasinnade på andra sätt. Synd att jag behöver undra.

Slutligen: Vad säger ni läsare? Behövs träffar, och i så fall hurdana? Motivera! Vill vi verka för mer nätverkande i Sverige?

Floreat!
neina

7 kommentarer:

Aasa (Åsa) sa...

Hej Neina!
JAg tillhör dom som gärna skulle vilja se regelbundna "pubmoots"! Tyvär så har jag valt att bosätta mig på landet o har långt vart det än skulle hållas! Om ingen är intresserad av att träffas på "Ladan" i Urshult då förståss! ;0)
Bor dock tillsammans med mina 2 små och jobbar konstiga tider samt studerar så det är lite si och så med möjligheten att sparka igång ngt fast med lite tips o en ordentlig känga där bak så skulle jag kanske.... vill ju få inspiration! Är otroligt odiciplinerad med att fira högtiderna men skulle gärna göra det! Hmmm, bra inlägg, verkligen ngt att tänka på!!! TACK! =D

Sofia sa...

Hej Neina!
Jag har aldrig kommit iväg till en pubmoot i hela mitt liv, därmed inte sagt att jag inte tycker att det är ett jättebra initiativ. Det beror på att jag har haft turen att alltid hitta folk att arbeta med, liksom att när jag väl träffar hedningar vill jag ceremoni och arbeta magiskt, inte snacka ;)
En del saker händer faktiskt i Skåne. Gjorde en kommentar om detta tidigare, men den verkar ha tappats bort. Så omigen:
om två veckor sätter en satsning igång från mig och min Klansyster:
http://gudinnans.blogspot.com/2010/11/vana-systrar.html

Nu är du på väg härifrån, men det kanske finns hednavänner till dig i Skåne som är intresserade. Så sprid gärna vidare

allt gott
Sofia

Neina sa...

Klart att vi är intresserade att träffas på ladan i Urshult! (Hr jag rätt för mig att du varit i kontakt med Hyllebär för ett par år sedan, men att vi inte fick till en träff?)

Kul at du tyckte det gav något att tänka på! Det är värt att fundera på, för så länge viljan finns men inte räcker hela vägen fram blir vi frustrerade och kan tappa energi, vilket är synd.

Vad för omständigheter skulle möjliggöra för dig att gå på någon träff? Vad skulle du vilja ha ut av en träff?

Neina sa...

ÅH såg inte denna kommentar förrän nu, Sofia! Publicerade genast ju och hoppas att det inte är för sent! Berätta gärna mera!!

Bloggen har jag följ, bara inte sett denna senaste träff.

Såklart, ibland kan det vara att man inte behöver "annonsera" för att träffa likasinnade :) Och det är ju bra.

Jag måste säga, ni verkar göra ett fantastiskt jobb hos MånSystrars Klan. Läser alltid med största intresse! Skulle gärna vilja träffas lite informellt, för inspiration, om det går?

All lycka, och vi hörs!

Aasa (Åsa) sa...

Hej igen! Jo, det stämmer, vi hade lite kontakt ett tag!
Vad jag vill få ut av en träff.... jo, jag vill nog lära känna likasinnade, få inspiration, kanske fira mindre högtider tillsammans, lära ihop...
Kommer gärna på ngn träff som inte är så långt borta, känns som om jag skulle vilja lära känna folk i närheten så man kan träffas spontant ibland.
kram.

Neina sa...

Åsa, det du vill ha ut av en träff är något som många andra också vill, så det ska nog gå att ordna. Vi måste bara nå ut!

Jag funderar på vilka som jag ska rekommendera dig att kontakta: vad är du mest intresserad av? (Rent pagansk? Någon inriktning inom paganism? Alternativ i största allmänhet? ) Vad för slags träff passar bäst? (fika, informell diskussionsträff, vill du fira ritualer, pumoot etc).

Någon annan som läser detta och vet forum eller hemsidor för nätverkande, skriv gärna!

Floreat!
neina

Aasa (Åsa) sa...

Min mail adress är seona@sisa.se
Maila gärna om ngn är intresserad!
Jag är intresserad av "herbology" örter och dess mening, syfte och magiska kvaliteer. Att jobba med energier i possitiv anda, vill gärna få diciplin nog att fira årstiderna månfaserna och andra högtider...
Vill lära mer gärna tillsammans med andra... Misstänker att vi är många med samma ambitioner hör gärna av er!
Kram.