I

I

lördag, november 06, 2010

Samhain 2010 och därefter

Det blev ett tredagars-maraton med djupa samtal och utredande filosoferande (förutom härligt roligt!) hos tre olika instanser i år. Först hos en väninna, erfaren prästinna och vis som få, sedan hos Wynja, pagansk väninna sedan urminnes tider samt knivskarp filosof (och vilken mat...), och slutligen en helkväll (till ljusan dag!) med H och E - vi tre är ett Fenomen av klokskap varvat med skratt! En flock av unga tjejer med självförtroende :D

Som efterrätt på det kom i onsdags en kväll med C, där vi för tusende gången konstaterade att "livet är bra konstigt" med ett stort leende... Mitt knappt påbörjade paket Lucky Strike, inköpt förra sommaren och aldrig avslutat, rök fort. Intensiva diskussioner.

Igår fikade jag med en tjej som kontaktat Hyllebär medan vi fortfarande var aktiva med utåtriktad verksamhet. Hon är engagerad, och vill komma i kontakt med likasinnade. Det måste ju finnas personer inom Skåne som är verksamma - varför är det så svårt att hitta likasinnade? Det var ju det vi ville bistå med i Hyllebär - när vi var verksamma - att verka för en pagansk närvaro och vid tillfälle bidra med en plats att fira tillsammans med andra.

Lupas, som träffas första fredagen i månaden på Gräddhyllan i Lund, har (vad jag minns) som syfte att hjälpa till att nätverka bland hedningar och ockultister. Alltså inte vara en enhetlig grupp, utan vara en plattform för att knyta kontakter. Hoppas att det fungerar. De gånger jag gått dit har jag varit med om allt från: så mycket folk att vi fått möblera om hela rummet för att få plats, till att ingen kom utom jag och en till stackars förvirrad - ingen representant från Lupas, till att den befintliga 'kärntruppen' av Lupas är med, samt två nya intresserade gäster - som känner sig förbisedda och lämnar, då de inte välkomnas i samtalet. Tioårsjubileet firades inte då vi inte lyckades ordna lämplig lokal i tid. Just den praktiska biten låg lite på mig, men är också lite talande för hur det nu ligger till: Det är svårt att få det att HÄNDA.

Vad händer i det paganska Skåne? Sydsverige? Sverige? Norden? Världen? Säkert händer det mycket och det skulle vi bli bättre på att upplysa varandra om! Även om vi, inom paganismen (och dess olika grenar) är ganska individuella, finns det ändå vissa saker som skulle vara av intresse för oss alla. Jason på The Wild Hunt har startat ett initiativ, the Pagan Newswire Collective, som en amerikansk variant av detta. Kanske något för Skandinavien eller Europa?

Eller är vi nöjda med att "syssla med lite eget" och kanske "diskutera lite på internet". Hm.
Floreat!
neina
- och gott nytt år!

3 kommentarer:

Ceriadwen sa...

Nej, jag är inte nöjd med det! Jag vill ha mänsklig kontakt, mänskliga möten! Det andra är bara ett substitut för det, åtminstone för mig. Inget ersätter att träffa en person ansikte mot ansikte, och vad som då uppstår.

Håller med om att kontakten paganer emellan kunde bli bättre. Jag har inte fått nys om något som pågår i området dit jag flyttade för över ett år sedan. Jag har annonserat på massa ställen och forum att "Här är jag! Var är ni?" Men de två personerna som kontaktade mig slutade höra av sig efter ca 2 mail. Bah!

Neina sa...

Nej, jag håller med dig, det räcker inte! Det var därför jag ville belysa det. Efter din kommentar började jag fundera mer på vad som fungerar och inte gällande träffar - och varför. Kommer mera :)

Hoppas att du får kontakt med bra folk i rätt tid på rätt plats! (Kanske man skulle köra en liten drive på svenska paganska bloggar? ;) )

Sofia sa...

Hejsan! Jag skriver på Häxdansen och månsystrars klan http://gudinnans.blogspot.com/. Nog har jag också funderat på det där med aktiviteter - men kommit fram till att man får följa energin - och skapa egna när det inte finns andra ;) Månsystrar har helt öppna kvinnotrumträffar med häxtema. Se arkiv hemsida, till våren kommer fler om inte förr. Föreningen Vanadis kommer att starta en Sydfallang med svartmåneträffar som börjar i december (Malmö)och kompletterande fullmåneträffar till nästa år (Sölvesborg). Håll utkik på blogg:
http://gfvanadis.blogg.se/
Komposten är ett bra forum om man är inriktad på Gudinnetro.
http://kompost.ingreid.se/forum/
Kanske ngt som kan passa
allt gott